Zrenjanin Nacionalna prestonica kulture 2025. godine

0
25

Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa „Prestonica kulture Srbije” donela odluku o tome da Zrenjanin bude Nacionalna prestonica kulture 2025. godine.

Na osnovu pristiglih prijava, Radna grupa je ocenila da je prijava Grada Zrenjanina dobro osmišljena i da pokazuje koherentnost umetničke i dizajnerske vizije projekta utemeljenog na lokalnoj specifičnosti. U obrazloženju se navodi da Zrenjanin svojom kandidaturom predstavljenom pod umetničkim konceptom „Meandri grada – tokovi kulture”, sa idejom prožimanja grada, stvaralaca i publike, ima i detaljno objašnjene strategije, programe i kapacitete grada. Program, koji nudi više od 50 novih umetničkih projekata, sastoji se iz četiri celine: „Banatsko izobilje­” – usmereno ka multikulturalnosti i tradiciji ovog kraja, „Arhiotipija” – posvećena arhitektonskom nasleđu grada uključujući i Dragišu Brašovana, „Ambasada kulture” – okrenuta ka međunarodnoj saradnji i edukaciji i LOKUS – posvećen urbanoj kulturi. Takođe, navedeno je da Zrenjanin kandiduje ukupno 10 infrastrukturnih projekata u kulturi, od kojih se izdvajaju: prenamena Srpske zadružne banke u Kuću stvaralaštva sa galerijom za savremenu umetnost, obnova Narodnog pozorišta i Amfiteatra na otvorenom, otvaranje studija za kreativne industrije Lokus, obnova Trga, manje intervencije u javnom prostoru (urbani džepovi), uređenje kuće Slavka Županskog i uređenje kutka za decu i mlade u Muzeju. Na Javni poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u programu Prestonica kulture Srbije 2025, koji je bio otvoren od 15. novembra 2023. do 14. januara 2024. godine, pristiglo je osam prijava.

Početak realizacije projekta Zrenjanin – Nacionalna prestonica kulture Srbije, planiran je za 21. mart 2025. godine, dodaje se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here