Savez organizacija bubrežnih invalida Republike Srbije održao je tribinu sa temom zdravlje bubrega za sve, unapređenje ravnopravnog pristupa nezi i optimalne prakse lečenja.

Bubrežna bolest je trenutno na osmom mestu vodećih uzroka smrti, a procenjuje se da će do 2040. godine biti na petom mestu ove liste.Pacijenti koji imaju povećan rizik da razviju hroničnu bolest bubrega su najčešće osobe sa hipertenzijom, dijabetesom, osobe starije od 60 godina i osobe čiji su bliski srodnici bolovali od bolesti bubrega. Dr Vojislav Radosavljević, predstavnik Uprave za biomedicinu, Ministarstvo zdravlja rekao je da je posao transplantacije ljudskih organa  jako složen  ,težak po pacijente i po doktore i izuzetno zahtevan po svim segmentima.

Prim dr  Snežana Pešić -govorila je o prevenciji  Hronične bubrežne  bolesti i osvrnila se na to koliko su preventivni pregledi važni.

Prisutnima su se obratili dr Marija Milinković, internista-nefrolog  Sanja Bojić, predsednik Saveza organizacija bubrežnih invalida Republike Srbije,Julijana Stanisavljević iz Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Realizaciju programa je podržao Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom  Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja a  u okviru kampanje „ SRBIJA BEZ BARIJERA“.