Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju treći dan za redom o izboru predsednice parlamenta na konstitutivnoj sednici 14. skupštinskog saziva. U skupštinsku proceduru ranije je stigao predlog da za predsednicu Skupštine bude izabrana dosadašnja premijerka i potpredsednica Srpske napredne stranke Ana Brnabić.

Prethodna dva dana sednice Skupštine Srbije su obeležile uvrede, guranja i nadvikivanja. Drugi dan je započeo mirno, ali su ubrzo usledila dobacivanja, međusobne uvrede predsednika vlasti i opozicije, koškanje, zbog čega je u nekom trenutku ušlo obezbeđenje u skupštinsku salu. Danas, trećeg dana sednice, kandidatkinja za predsednicu parlamenta Ana Brnabić kritikovala je opoziciju u Skupštini Srbije rekavši da su oni tražili od Evropskog parlamenta „da ukine suverenitet Srbije i Skupštine“. „Vama nije bila dovoljna jedna rezolucija EP, koju ste sami izdejstvovali i kojom se traži ukidanje suverenitreta Srbij, da bi EP mogao da suspenduje naše zakone. I nije vam ta sramota bila dovoljna, vi nama pretite novom rezolucijom EP, ali da vam kažem – ja sam rekla da ću se zalagati za još bolje odnose sa EU, ali ni po čemu EP neće biti iznad srpskog parlamenta“, kazala je Brnabić.

Poslanik Narodnog pokreta Srbije Borislav Novaković rekao je na sednici Skupštine Srbije da predsednik Skupštine Srbije mora da bude umeren, odmeren, smiren i razborit, a da je kod Ane Brnabić primetio „samo isključivost“. „Kultura kompromisa znači smisao za drugačije. Tolerancija znači da mora da bude jednaka prema svima, a ne samo prema pripadnicima svoje stranke“, rekao je Novaković i dodao da ne može da podrži nekoga koga su predložili Milenko Jovanov i Miloš Vučević.

Na to je reagovao predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević rekavši da je Ana Brnabić bila odličan premijer i da će biti odličan predsednik Skupštine Srbije. Vučević je rekao da je Novaković taj koji je uvek bežao od odgovornosti za dela koja je učinio i poručio Novakoviću da nas čekaju novi izbori i da pita svoga gazdu koji sedi pored njega da li će ga kandidovati.