Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je otvaranju izložbe „Srpske heroine u Velikom ratu“ u Domu Vojske Srbije u Beogradu, koju je otvorila supruga predsednika Republike Tamara Vučić.

Otvaranju izložbe prisustvovali su ministri u Vladi Srbije, poslanici u Narodnoj skupštini, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i brojni gosti. Izložbu „Srpske heroine u Velikom ratu“, pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane, zajedno su priredili Istorijski arhiv Grada Novog Sada, Vojni muzej, Vojni arhiv i Medija centar „Odbrana“ Uprave za odnose sa javnošću. Na početku obraćanja, ministar odbrane zahvalio je organizatorima izložbe i istakao da je veoma ponosan što Ministarstvo odbrane može da prikaže i „topliju stranu našeg društva“, jer uglavnom govorimo o ratnicima, apostrofirajući muški rod, a zaboravljamo da su Srbija i srpski rod s pravom isticali da su imali „prave pravcate heroine“.

Supruga predsednika Republike Tamara Vučić obraćanje prisutnima započela je rečima o slici „Ispraćaj“ – ulju na platnu Miloša Golubovića iz 1918. godine, koja se čuva u Vojnom muzeju, govoreći o sceni ispraćaja vojnika u rat koju upotpunjuju dve žene – supruga i majka i postavljajući pitanja hoće li se vratiti i hoće li one biti žive da ga dočekaju.

Autori postavke su dr Bojana Ilić iz Vojnog muzeja, dr Petar Đurđev iz Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, dr Marijana Mraović iz Vojnog arhiva i Jelena Knežević iz Medija centra „Odbrana“. Izložba „Srpske heroine u Velikom ratu“ trajaće do 30. aprila 2024. godine.