Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su vlasnicima traktora, koji su se prijavili na konkurs za subvencionisanu nabavku, danas u Kruševcu podeljeni zaštitni ramovi, koji predstavljaju jednu od glavnih mera za smanjenje broja stradanja i povreda vozača traktora ukoliko dođe do prevrtanja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na vlasnike traktora, koji do danas nisu iskoristili mogućnost da besplatno dobiju zaštitne ramove, da se do 15. maja prijave na treći javni poziv za dodelu subvencionisanih ramova, koji je raspisala Agencija za bezbednost saobraćaja. U poslednjih pet godina u Srbiji su poginula 293 vozača i putnika na traktoru, od kojih je više od polovine stradalo na van putnim površinama, a statistika pokazuje da je dodela 4.613 zaštitnih ramova 2023. godine uticala na smanjenje stradanja vozača traktora.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, na dodeli subvencionisanih zaštitnih ramova na Kvantaškoj pijaci u Kruševcu, istakao je da je resorno ministarstvo obezbedilo  dodatnih 125 miliona dinara za nove zaštitne ramove, kako bi zemljoradnici koji voze traktore bili zaštićeniji. Vesić je rekao da je prema statistici Ministarstva unutrašnjih poslova, pre dve godine život izgubio 81 vozač traktora, a prošle godine 52. Za dve godine ove akcije uspeli smo  da smanjimo broj stradalih za 29 i ako nastavimo ovim tempom većina onih koji voze traktore biće bezbedna, naveo je Vesić i podsetio da od 1. januara sledeće godine traktori bez zaštitnih ramova više neće moći da saobraćaju.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković istakla je da je država odlučna da osigura bezbednost poljoprivrednika, koja je uz uvećanje subvencije i ulaganje u poljoprivredu, ključna. Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije Branko Stamatović ukazao je na to da je prošle godine 25 vozača traktora stradalo u saobraćajnim nezgodama na putu, a 27 van puta – na njivi, šumi i livadi, jer se traktor prevrnuo. Prethodne godine smo podelili više od 4.600 zaštitnih ramova, danas više od 3.400. Pokrenut je novi javni poziv koji možete naći na sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja i pozivam sve građane, koji poseduju traktore, a nemaju zaštitne ramove, da se prijave i popune zahtev i dobiće besplatne ramove, ali i ispitivanje, čime je ispunjena sva neophodna dokumentacija za registraciju, poručio je Stamatović.