Đedović Handanović – Energetska tranzicija mora biti održiva i pravedna

0
14

Jedini postulat koji energetska kao i svaka druga tranzicija mora da ispuni jeste da bude održiva, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i istakla da zato mi energetsku tranziciju moramo dobro da isplaniramo vodeći računa da nam se ne dese greške drugih zemalja koje su ranije ušle u ovaj proces.

Otvarajući međunarodnu stručnu konferenciju Kako sprovesti održivu tranziciju u elektroenergetskom sektoru Zapadnog Balkana, koju redakcija “Energije Balkana” organizuje u saradnji sa Elektroprivredom Srbije, pod pokroviteljstvom Elektromreže Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je istakla da Srbija mora da planira još više kapaciteta obnovljivih izvora energije. “Međutim to ne sme da bude nauštrb sigurnosti našeg energetskog sistema, nego da sistem razvijamo tako da možemo da integrišemo veće kapacitete obnovljivih izvora energije. To radimo pre svega kroz planove za izgradnju novih reverzibilnih hidroelektrana koje će imati nove kapacitete za skladištenje energije, a onda i kroz razvijanje novih projekata obnovljivih izvora koji će imati razvijeno svoje baterijsko skladište”, istakla je ministarka.

Navela je da se u Srbiji dosta ulaže u distributivne kapacitete i širenje distributivne mreže, kao i u prenosni sistem ali da će najteže biti sprovesti i najviše će koštati dekarbonizacija. Istakla je da se, ipak, neće ići na brzo i neracionalno zatvaranje proizvodnih kapaciteta iz uglja. Ocenila je da se mora biti siguran da se može obezbediti dovoljno gasne energije za građane i privredu i dodala da gas jeste prelazno gorivo, nešto za šta se misli da može da nam pomogne u tranziciji, ali da on postaje sve više i problematičan. “Problematičan je u smislu finansiranja, zatim i u Evropi se sve više ide ka tome da se gas izbacuje iz upotrebe, naravno postepeno”, rekla je Đedović Handanović.

Naglasila je da je ključno da se svi koraci dobro isplaniraju a kada dođe vreme da se nešto uradi da se to i realizuje. “Zbog toga smo počeli da razmišljamo o nuklearnoj energiji, i zbog toga smo bili na samitu u Briselu i mislimo da je to jedini stabilan izvor bazne energije koji nije iz fosilnih goriva”, rekla je ministarka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here