Pokret Kreni-promeni pozvao je danas građane da se u četvrtak u 19 časova, okupe ispred zgrade Radio televizije Srbije, navodeći da ta medijska kuća krši Zakon o javnom informisanju jer još uvek nije zakazala javnu debatu povodom predloga Zakona o zabrani iskopavanja litujuma i bora čije je donošenje podržalo 38.000 građana svojim potpisom.

Direktor za kampanje pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović postavio je ispred zgrade parlamenta skulpturu puža crvene boje koja, kako je naveo, simboliše „puzajući državni udar“ i spore reakcije institucija, a nakon izvedenog performansa pozvao je na protest ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) koji će se održati 4. aprila u 19 sati.

Kako je naveo Tim za kampanje Kreni-Promeni sproveo je monitoring u trajanju od dve nedelje, koji je utvrdio da je bilo 239 spominjanja litijuma u medijima i 69 spominjanja Rio Tinta, kao i da se litijum u 83 odsto slučajeva, a Rio Tinto u 77 odsto, pominju u pozitivnom kontekstu.

Manojlović nije hteo da odgovara na kritike iz dela opozicije, već je umesto toga sve pozvao na najavljeni protest ispred RTS u četvrtak uveče.