Predsednica Skupštine Republike Srbije Ana Brnabić sastala danas sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom.

Na početku sastanka Stjuart Pič čestitao je Ani Brnabić imenovanje na novoj funkciji predsednice Skupštine Srbije. Predsednica Skupštine istakla je da će i tokom ovog mandata nastaviti da radi na unapređenju parlamentarne saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom, sa fokusom na ekonomskoj saradnji i saradnji u oblasti energetike, nauke i tehnologije.

Predsednica Brnabić obavestila je specijalnog izaslanika Piča o sastanku koji je održala kako bi se razgovaralo o implementaciji preporuka ODIHR-a u cilju unapređenja izbornih procesa i jačanja demokratije u Srbiji. Uprkos tome što dogovor nije postignut, predsednica je izrazila svoju nameru da će nastaviti, da tokom predsedavanja parlamentom, uspostavi dijalog sa opozicijom. Kada je reč o normalizaciji odnosa sa Prištinom predsednica Skupštine je naglasila posvećenost Srbije mirnom rešavanju svih otvorenih pitanja i izrazila spremnost za konstruktivan dijalog. Pič je ponovio da podržava dijalog Beograda i Prištine i istakao važnost nastavka napora za normalizaciju odnosa i postizanje trajnog mira jer je to važno za ceo region. Obe strane su se složile da će se dinamika saradnje i poseta na visokom nivou nastaviti nesmanjenim intenzitetom i izrazile spremnost za intenziviranje bilateralnih odnosa.