Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije – Obuka za raspoznavanje ptica

0
10

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) pozvalo je danas sve zainteresovane punoletne građane koji žele temeljno da upoznaju svet ptica, da se prijave za višemesečnu terensku obuku za raspoznavanje ptica u okolini Beograda i Novog Sada, koju to društvo organizuje u saradnji sa Univerzitetom Nord iz Norveške.

“Obuka ima za cilj da upozna učesnike sa nekim od najčešćih vrsta ptica u realnim uslovima u prirodi. Cilj je i da se učesnici pripreme za različite programe koje vodi DZPPS u vezi sa proučavanjem ptica, njihovog rasprostranjenja i posebno popisivanja čestih vrsta. Učesnici koji polože formalni test na kraju obuke dobijaju sertifikat norveškog univerziteta Nord”, navodi se u saopštenju DZPPS. Kako se navodi, obuka se održava u dve grupe, po jedna u Novom Sadu i Beogradu, a tokom kursa planirane su i posete Međunarodno značajnim područjima za ptice (Important Bird Area – IBA), važnim vodenim staništima u Sremu, Banatu i Bačkoj, istočnoj i jugozapadnoj Srbiji (Fruška gora, Rusanda, Ritovi donjeg Potisja, Jegrička, Zasavica, Tara, Stara planina, Suva planina, Potamišje, kanjon Trešnjice, Divčibare…).

Obe grupe ograničene su na 20 prijavljenih učesnika, a rok za prijavljivanje je 11. april, a obuka će trajati od 13. aprila do 1. novembra.  “U tom periodu planirano je od 15 do 30 odlazaka na teren, a obuka se obično organizuje jednom ili dvaput nedeljno, kada se u skladu sa vremenskim uslovima i slobodnim vremenom mogu uskladiti polaznici i predavači”, dodaju iz DZPPS.

Po njihovim rečima, osim terenske obuke planirana su i predavanja u zatvorenom prostoru, koja će polaznike upoznati sa metodama posmatranja i popisivanja ptica, spremiti ih za polaganje testa, obučiti za rad u različitim aplikacijama i slično. “Ovo je obuka koju smo organizovali nekoliko godina, do 2018. i to je obuka koja je iznedrila nekoliko sjajnih generacija poznavalaca ptica od kojih većina i danas značajno doprinosi terenskom radu, sakupljanju podataka o pticama i zaštiti ptica i prirode” istakla je kooridnatorka obuka DZPPS Jelena Guduraš. Ona je dodala da su dosadasnji polaznici navodili da je im je pohađanje ove obuke bilo jedno od najboljih iskustava i da im je otvorilo vrata prirode. “Zato smo ponovo pokrenuli obuku i pozivamo sve koji žele da upoznaju ptice, da provode vreme u prirodi i nauče njen jezik, da se prijave”, rekla je Guduraš.

Iz DZPPS dodaju da u obuci može da učestvuje svako ko je punoletan i završio je četvorogodišnje srednje obrazovanje, a da prioritet imaju članovi tog društva, kao i učesnici na ranijim istraživačkim aktivnostima koje su organizovale ornitološke i druge prirodnjačke organizacije civilnog društva. “Obuka je namenjena početnicima, ali i onima koji već imaju iskustva s posmatranjem ptica – predznanje nije potrebno”, ističu iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here