Batut – Istraživanje o zdravstvenom ponašanju dece školskog uzrasta

0
25

Devojčice u našoj zemlji više piju i puše, dok dečaci u prvoj godini srednje škole pokazuju znake zavisnosti od kocke, pokazali su rezultati istraživanja ponašanja u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Srbiji 2022. godine. Istraživanje je sproveo Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom prosvete u 101 osnovnoj i srednjoj školi u Srbiji u drugom polugodištu školske 2021/22, odnosno u 198 odeljenja petog i sedmog razreda osmoletke i prvog razreda srednje škole što je ukupno 3.962 učenika.

Prof. dr Verica Jovanović, direktorka „Batuta“, rekla je da je ovo značajno istraživanje koje je prvi put realizovano 1983, a već 2022. je sprovedeno u 44 zemlje među kojima je i Srbija.– Bazirano je na jednoj vrsti upitnika za decu osnovnoškolskog uzrasta i drugoj za decu srednjoškoloskog uzrasta u kome su bila pitanja u zavisnosti od uzrasta, a važna su za ponašanja omladine i dece poput korišćenja elektronskih cigareta, psihoaktivnih supstanci, seksualne aktivnosti. Zdravstveno stanje, ponašanje i informisanje naše školske dece je na zavidnom nivou – kazala je prof. dr Jovanović. Rezultati su pokazali da devojčice više puše cigarete tokom srednje škole u kontinuitetu, dok više piju u osnovnoj. Svaki peti srednjoškolac koristi elektronske cigarete. S druge strane kanabis u prvoj srednje je probalo 7,8 odsto ispitanika i među njima je više dečaka. U ovom periodu kockalo se i 19,7 odsto učenika, a u 12 meseci pre istraživanja 15,3 odsto je veća učestalost među dečacima. – Među učenicima koji su se kockali u 12 meseci koji su prethodili istraživanju prema rezultatima skrinig testa 7,6 njih pokazuje znake problematičnog kockanja što je za 5,7 odsto više u odnosu na 2018 – navodi se u istraživanju. Dve trećine učenika navelo je da se oseća opterećeno školskim obavezama što je za 36,7 odsto više u odnosu na prethodno istraživanje sprovedeno 2018.

Međutim, izjasnili su se i da su zadovoljni podrškom nastavnika i vršnjaka. Više od četvrtine đaka u slobodno vreme nikada ne čita knjige, a dva puta nedeljno sportom se bavi 41,7 odsto. Kako je rečeno na konferenciji zabrinjavajući je podatak da tinejdžeri značajan deo dana provode u korišćenju elektronskih medija. Svaki 11. đak na društvenim mrežama provede više od sedam sati, dok svaki deseti ima znake problematične upotrebe društvenih medija i tu je uočen porast za sedam odsto u odnosu na prethodno istraživanje.

Takođe, dve trećine ispitanika je svoje zdravstveno stanje ocenilo odlično. Ipak, podaci pokazuju da 15,8 odsto njih ima prekomernu težinu, a tri odsto adolescenata je gojazno. Kod dečaka je uočljiv porast prekomerne težine u odnosu na 2018, ali oni su fizički aktivniji, dok kod devojčica fizička aktivnost u starijim razredima opada. Ipak, tinejdžerke navode da su na dijeti ili da bi trebalo da smršaju dok tinejdžeri smatraju da treba da se ugoje.

Ovo treće u nizu istraživanja koje daje informacije o zdravstvenom ponašanju i razmevanje socijalnog konteksta u okviru porodice, vršnjaka i školskog okuruženja gde mladi od 11 do 15 godina provode najveći deo vremena.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here