U džamiji u Zrenjaninu počela trodnevna proslava Ramazanskog bajrama – Bajram Šerif Mubarek Olsun

0
69

Vernici islamske veroispovesti u Srbiji i širom sveta počeli su trodnevnu proslavu Ramazanskog bajrama. Ramazanski bajram počeo je zalaskom sunca i predstavlja kraj posta tokom svetog muslimanskog meseca Ramazana.

Nakon Ramazanskog posta, ispunjenog praštanjem i dobročinstvima, vernici veliki praznik Ramazanski bajram provode sa porodicom i prijateljima, uz želje za dobro zdravlje, sreću i blagostanje. Vernici u Zrenjaninu početak praznika su obeležili Bajram namazom odnosno molitvom.

Islamska zajednica u Zrenjaninu broji oko 200 domaćinstava pa je džamija neretko puna vernika, što je bio slučaj i ovom prilikom.

Bislimi je govorio i o odnosu zrenjaninske islamske zajednice sa drugim islamskim, ali i drugim verskim zajednicama u Srbiji.

Ramazan se smatra najvažnijim i nasvetlijim mesecom za muslimanske vernike. Ramazanski bajram uvek pada 1. ševala, desetog meseca muslimanskog kalendara i traje tri dana. Muslimani u Srbiji obično čestitaju Ramazanski bajram rečima: Bajram-šerif mubarek olsun!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here