Tovljene svinje su pojeftinile sa 300 na 210-220 dinara po kilogramu, pa su stočari i farmeri u Mačvi ponovo na gubitku, a zbog vrtoglavog rasta cene prasadi, svi koji imaju prase za prodaju, odustaju od tovljenja i zadovoljno trljaju ruke.

– Prevario sam se i nisam prasad prodao za Božić, već sam ih ostavio u tovu. Sada za svinjče koje sam hranio tri meseca mogu da dobijem 200 evra i za te pare mogu da kupim samo dva praseta. Ne pamtim da je nekada tako bilo – jada se poljoprivrednik iz Badovinaca. Prase težine 10-12 kilograma ne može da se kupi jeftinije od hiljadarke po kilogramu, dok teža, od 20 – 25 kilograma, koštaju između 700 i 800 dinara po kilogramu. – Tov po ovim cenama nije rentabilan. Ako prase platiš 16000 i toviš ga tri meseca, pa debelo svinjče prodaš za 22.000, jasno je da taj posao nema računicu – kaže farmer Miloš Teodorović. Ako bi i odlučili da rizikuju sa tovom, nadajući se porastu otkupne cene tovljenika, farmeri se suočavaju sa oskudnom ponudom preskupih prasadi sa domaćeg tržišta. – Svi koji su mislili da je cena prasadi za Božić dostigla maksimum ustvari su se prevarili. Ima još onih koji smatraju da su cene sada skočile zbog Vaskrsa i Đurđevdana, što je samo donekle tačno. Ali, suštinski je problem u tome što je uništen stočni fond pa prasadi skoro da nema.

Jedan proizvođač je na Onlajn pijaci ponudio 11 prasadi prosečne težine 10 kilograma po ceni 13.000 dinara po komadu i izazvao salvu oprečnih komentara. Međutim, malobrojni vlasnici farmi krmača predviđaju da neće doći do smirivanja rasta cene prasadi i da 1.300 dinara za kilogram žive vage prasetine vrlo brzo može da bude realnost.