Građanski preokret – Dozvola da Linglong gradi skladište neopasnog otpada protivna zakonu

0
15

Nevladina organizacija Građanski preokret saopštila je da je podnela žalbu Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine protiv odluke Gradske uprave Zrenjanina kojom se kineskoj kompaniji Linglong dozvoljava izgradnja skladišta neopasnog otpada bez izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Grad Zrenjanin je početkom aprila dozvolio kompaniji Linglong da u okviru buduće fabrike automobilskih guma gradi objekat skladišta neopasnog otpada kapaciteta 700 kilograma po danu, bez izrade ekološke studije – što je protivno zakonu, navodi se u saopštenju Građanskog preokreta.

Žalbom se traži poništenje te gradske odluke i utvrđivanje nenadležnosti Grada Zrenjanina da odlučuje o takvom zahtevu Linglonga. “U žalbi je istaknuto da je neophodna izrada celovite, integrisane studije o proceni uticaja na životnu sredinu fabrike autoguma Linglong, što kineski investitor već godinama izbegava, uz svesrdnu pomoć državnih organa Srbije, veštački prikazujući svoju gigantsku fabriku kao skup manjih objekata na istoj parceli”, navode iz Građanskog preokreta.

Kako dodaju, ukoliko Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine odbaci žalbu i odluka Grada Zrenjanina postane pravosnažna, ta nevladina organizacioja će podneti tužbu Upravnom sudu, pred kojim se već vode dva postupka zbog prethodno datih saglasnosti Linglongu na parcijalne ekološke studije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here