Selaković – Kultura sećanja najsnažnija brana pokušajima revidiranja istorije

0
18

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije i izaslanik predsednika Republike Nikola Selaković predvodio je danas državnu ceremoniju obeležavanja Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava  fašizma u Drugom svetskom ratu na Starom sajmištu.

Ministar Selaković je istakao da je Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu uveden kao državni praznik iz više razloga, a prvi je taj što stradalni narodi ne smeju sebi da dozvole zaborav, jer istorija katkad ima običaj da se ponavlja, zbog čega sećanje postaje uslov samoodržanja.

Ministar je podsetio na to da je na današnji dan je 1945. godine grupica izgladnelih ljudi uspela da se begom spase iz zloglasnog ustaškog logora „Jasenovac“.

Sloboda nam nije poklonjena, već je skupo plaćena stotinama hiljada života. Srbija će nastaviti da se seća i neće nikome dozvoliti da joj uskrati pravo da to čini, i da žali dostojanstveno za onima koje je odnela ideologija mržnje, poručio je ministar. Ako ih zaboravimo, umreće ponovo, a zaboravom ćemo amnestirati i zločince koji su ih usmrtili, ukazao je on i poručio da ćemo nastaviti zajednički rad sa Republikom Srpskom na podizanju memorijalnih centara posvećenih jasenovačkim žrtvama u Beogradu i u Donjoj Gradini. Takođe, kako je dodao, u našem obrazovnom sistemu posebnu pažnju ćemo posvetiti najbolnijim trenucima naše istorije, a nastavićemo i sa našom braćom po stradanju, Jevrejima i Romima, da se zajednički borimo protiv zanemarivanja prošlosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here