TENT A dobio moderno postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova

0
15

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovale su danas ceremoniji primopredaje postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TE „Nikola Tesla A”. Ceremoniji su prisustvovali i parlamentarni zamenik ministra spoljnih poslova Japana Jasuši Hosaka, predstavnici rukovodstva i članovi Nadzornog odbora „Elektroprivrede Srbije” i delegacija iz Japana.

Ministarka Đedović Handanović je istakla da je reč o najvećem ekološkom projektu, koji je realizovan u nekoj termoelektrani u Evropi u ovom momentu, dodavši da je ovo postrojenje izgrađeno sinergijom srpskih i japanskih stručnjaka i primenom savremenih tehnologija.

Đedović Handanović je istakla da projekat odsumporavanja na TENT A predstavlja važan deo bilateralne saradnje sa Japanom, pri čemu je izrazila uverenje da ona u budućnosti može da bude proširena novim inicijativama.

Parlamentarni zamenik ministra spoljnih poslova Japana Jasuši Hosaka je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je ovo prvi projekat u Srbiji koji se realizuje uz zajam u japanskim jenima.

V.d. generalnog direktora EPS-a Dušan Živković rekao je da je u postrojenje ugrađena najsavremenija oprema renomiranih proizvođača.

Živković je objasnio da je u pitanju tehnologija odsumporavanja dimnih gasova vlažnim postupkom u kojem se koristi kreč, a nusproizvod ovog postupka je gips, dodavši da se očekuje godišnja proizvodnja gipsa od približno 250 miliona tona.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here