Dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija

0
26

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić danas je, na manifestaciji „Dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija“, poručila svim devojčicama i dečacima da mogu da ostvare sve svoje snove kakvi god bili i da su oni budućnost Srbije.

Ona je u Skupštini Srbiji rekla da je njena poruka i molba od prvog dana kada je još kao ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu učestvovala u ovom važnom događaju da devojčice i dečaci ne dozvole da im neko kaže da nešto ne mogu da ostvare ili da nešto nije za njih. „Možete sve što želite. Možete sve ono o čemu sanjate. Verujte ukoliko ste posvećeni tome, verujete u sebe, radite, učite, možete sigurno“. Brnabić je rekla da je u razgovoru sa njima saznala da neki žele da upišu gimnazije, neki da se bave medicinom, neki da upišu Vojnu gimnaziju, da se bave farmacijom i istakla da su u današnjem svetu, u 21. veku u srži svega toga informaciono-komunikacione tehnologije.

Ona je, obraćajući se devojčicama i dečacima, rekla da se zakoni koje poslanici donose u Skupštini Srbije tiču svih njih i ocenila da bi bilo dobro da što češće dolaze u parlament kako bi poslanici čuli šta mladi od njih očekuju kao od predstavnika svih građana Srbije. Brnabić je rekla da u Skupštini Srbije „treba da budu ljudi koji glasaju neka pravila, neke zakone“ koji omogućavaju mladima da u Srbiji iskoriste sav svoj potencijal, kreativnost i talenat.

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva rekla je da je rodna ravnopravnost sadržana u samoj DNK EU, s obzirom da predstavlja jednu od osnovnih vrednosti kojima se rukovodi EU od kada je osnovana, i jedna od vrednosti koja ih je držala da prebrode mnoge krize od tog perioda do danas. „Pitanje rodne ravnopravnosti nije samo pitanje jednakih mogućnosti i jednakih šansi ili socijalne pravde, već je jedan imperativ“, rekla je Halačeva. Dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu i ima za cilj da devojčice osnaži prilikom odabira budućih profesija, da ne podležu stereotipima, već da se rukovode ličnim interesovanjima i talentima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here