“Ključni politički zadatak u ovom trenutku je ukidanje monopla vlasti koji ima Srpska napredna stranka. Zato apelujemo da se u Zrenjaninu formira udruženi opozicioni front svih organizacija kojima je prioritet promena vlasti, bez obzira na ideološko i programsko usmerenje”.

Apel prenosimo u celosti:

„Vlast Srpske napredne stranke u Zrenjaninu je izrazito negativno uticala na demografske, privredne, kulturne, komunalne i medijske prilike u gradu tokom poslednje decenije. Grad se ubrzano pretvara u palanku. Mladi, školovani, sposobni i ambiciozni ga napuštaju, a politička poslušnost do nivoa poltronstva vladajućoj partiji je jedini kriterijum za napredovanje onih koji u njemu ostaju.

Srpska napredna stranka tokom puna tri mandata gradske vlasti nije uspela da reši najveći komunalno-zdravstveni problem Zrenjanina i omogući stanovništvu ispravnu vodu za piće. Njena namera je da snabdevanje vodom u potpunosti prepusti stranoj privatnoj firmi koja će onda biti u mogućnosti da kontroliše naš biološki opstanak.

Gradska vlast se otvoreno i u potpunosti stavila u službu kompanije Linglong, pomažući joj da gradi fabričko postrojenje uz teške povrede propisa u oblasti zaštite životne sredine, planiranja i izgradnje, ali i ljudskih prava, što će dovesti do ozbiljnih, dugoročnih, negativnih posledica po Zrenjanin i njegovo stanovništvo.

Javna preduzeća su pretvorena u partijske servise i sve su nesposobnija da obavljaju delatnosti zbog kojih su osnovana. Zbog diletantizma i zloupotreba u institucijama kulture, ugrožen je kulturni razvoj naše sredine i negovanje različitih nacionalnih identiteta. Interesi privatnih investitora preovlađuju u planiranju urbanog razvoja što dovodi do saobraćajnog haosa i pada kvaliteta stanovanja u Zrenjaninu. Lokalna medijska scena je uništena, propaganda vlasti je ugušila novinarstvo pa Zrenjaninci nemaju potpuno, pravovremeno i objektivno informisanje o dešavanjima u svom gradu.

Bahatost, primitivizam i kič vidljivi su na svakom koraku. Ne sankcionišu se, već podstiču.

Takvi i slični trendovi se moraju zaustaviti.

Ključni politički zadatak u ovom trenutku je ukidanje monopla vlasti koji ima Srpska napredna stranka. Zato apelujemo da se u Zrenjaninu formira udruženi opozicioni front svih organizacija kojima je prioritet promena vlasti, bez obzira na ideološko i programsko usmerenje.

Ukoliko učestvuje na lokalnim izborima zakazanim za 2. jun 2024. godine, opozicija u Zrenjaninu bi trebalo da nastupi udruženo, na jednoj izbornoj listi.

Grad propada, vlast zbija redove. Krajnje je vreme da opozicija prestane da se bavi međusobnim odnosima, nadmudrivanjima i partijskim kalkulacijama. Bezuslovno udruživanje svih je način da se obezbedi znatno šira javna podrška neophodnim promenama, kao i institucionalnoj i vaninstitucionalnoj borbi da do njih dođe.

U Zrenjaninu, 29. aprila 2024. godine

Ivan Živkov, sociolog

Miroslav Samardžić, politikolog

Marija Prijić, advokat

Branislav Ivin, politikolog

Dušan Kokot, učitelj

Milica Velimirović, psiholog

Ljubomir Popović, muzičar

Rastko Stefanović, slikar

Ida Jaren, arhitekta

Miljan Vuković, glumac

Predrag Jeremić, istoričar

Apel je moguće podržati potpisom na adresi: https://www.peticije.online/apel_za_udrueno_delovanje_opozicije_u_zrenjaninu