Skupština Srbije na samom isteku roka već drugi dan bira novu vladu, na čijem čelu će biti Miloš Vučević, predsednik Srpske napredne stranke. Predložena vlada ima 31 člana, od toga pet ministara bez portfelja.

Vučević je najpre u sredu tri sata pred poslanicima iznosio ekspoze na 65 strana o planovima i ciljevima kabineta, ali bez mnogo noviteta u odnosu na prethodnike, da bi sednica bila nastavljena i u četvrtak. Opozicioni poslanici kritikuju njegove predloge, ali i sastav vlade sa predloženih pet ministara bez portfelja, ocenjujući je ili kao suviše evropsku ili kao vladu povratka u devedesete godine 20. veka i vreme vladavine režima Slobodana Miloševića i Srpske radikalne stranke.

Vučević je u obraćanju najpre pohvalio rad vlada Ane Brnabić, sada predsednice Skupštine, kao „neke od najuspešnijih“, dodajući da će i njegova biti „vlada kontinuiteta“, podsećajući na učinak i predsednika Aleksandra Vučića. Govorio je o složenim geopolitičkim okolnostima koje se kao „Scile i Haribde“ nadvijaju nad Srbijom, koju je na kraju izlaganja nadahnuto nazvao „majkom i otadžbinom“. „Dva ugaona kamena kojima je naše delovanje prema spoljnom svetu omeđio današnji predsednik Republike, stupajući na mesto predsednika vlade, pre 10 godina, jesu politička nezavisnost i vojna neutralnost“, rekao je Vučević.

Ko će činiti njegov budući tim u Nemanjinoj 11, Vučević je najavio dan ranije, a gotovo da je izvesno da će poslanici podržati taj predlog do kraja sednice, imajući u vidu da SNS i njeni koalicioni partneri u skupštini imaju neophodnu većinu. Nova vlada trebalo bi da ima 31 ministarsku funkciju, za koje će biti zaduženo i deset žena, kao i nekoliko debitanata na ministarskim pozicijama, što je tri više od prethodne vlade.

Dragan Đilas, poslanik i predsednik Stranke slobode i pravde, rekao je da nije važno ko će biti ministri i premijer nove vlade, pošto sve odluke donosi predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je kazao da Srpska napredna stranka od dolaska na vlast nije ispunila nijedno obećanje, a da je Srbija danas država koja posle Rusije i Belorusije ima najveću korupciju i u kojoj je inflacija najveća u Evropi. „Plate jesu porasle, ali su porasle i u okolnim zemljama. Iz Srbije se godišnje iseli oko 100.000 ljudi. Broj dece u srednjoj školi se smanjio za petinu, broj dece u prvom razredu se smanjio za 14 odsto“, kazao je Đilas.

Poslanica grupe „Mi snaga naroda Branimir Nestorović“ Jelena Pavlović je kritikovala u gotovo svim oblastima ekspoze mandata nove vlade Srbije Miloša Vučevića, posebno ističući „nastavak evropskih integracija“. „Ekspoze predstavlja nastavak kolonizacije i daljeg zaduživanja države“, poručila je.

Poslanica Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević je ekspoze mandatara ocenila kao „pomalo bizaran“, jer se u njemu o ženi govori kao o „svetinji i biću bliskom bogu“, ali se ne daju konkretna rešenja za femicid i partnersko nasilje. Izostali su i predlozi rešenja za vršnjačko nasilje, iako se sednica skoro poklapa sa obeležavanjem godišnjica majskih tragedija u Srbiji. „Ovo je najreakcionarnija vlada do sada, jer su svesni da je poslednja, koja ratnom politikom hoće da sakrije pljačku koja se dešava 12 godina. „Vlada je sačinjena od većinski nesposobnih čija je jedina kvalifikacija lojalnost šefu i partiji, koji se poistovećuju sa državom“, rekla je Đorđević, napominjući da su „loši ministri zamenjeni gorim“.