Porodice ubijenih u Oglednoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, prijatelji i građani, okupili su se jutros u Ulici kralja Milutina kako bi im odali poštu na godišnjicu masovnog ubistva.

Godišnjica masovnog ubistva u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, obeležava se danas komemorativnim programom „Buđenje“. Na uglu Kralja Milutina i Krunske na Vračaru, građani se, noseći sveće, u tišini okupljaju da odaju počast žrtvama, a mediji su u 8.41 časova prekinuli emitovanje programa na minut u znak sećanja na devetoro učenika i čuvara te škole koje je tada 13-godišnji K.K. ubio 3. maja prošle godine hicima iz pištolja. Obeležavanje godišnjice počelo je u 8.40 u Ulici kralja Milutina 10, gde se nalazi škola, a deo te ulice, od Njegoševe do Krunske, nazvan „Prostor tišine“, zatvoren je za saobraćaj do 19.30, kako bi građani odali počast žrtvama. Ispred škole se okupio veliki broj rođaka i prijatelja stredale dece, kao i građana koji su došli da odaju počast stradalima. Tokom celog dana tu će biti moguće ostaviti cveće, zapaliti sveću i upisati se u knjigu sećanja, u prostorima određenim za to.

Školski prozori i čitava fasada na toj strani zgrade su prekriveni belom tkaninom sa iscrtanim plavim pticama, uklonjeno je nekoliko parking mesta kako bi bio proširen prostor oko ulaza, a postavljeno je i 10 svojevrsnih metalnih jarbola na trotoaru.

Kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu, od 9 do 19 časova biće organizovan Forum u okviru kojeg će građani razgovarati sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023. godine, a za to vreme na posebno postavljenom ekranu u blizini tog spomenika biće emitovan video kolaž sećanja na žrtve.

U prostoru Foruma biće dostupna kutija za poruke, kao i QR kodovi koji će omogućiti građanima da iznesu predloge koji će biti korišćeni u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru.

Završni muzičko-scenski program će biti održan u Studentskom kulturnom centru u 20 časova, a zbog ograničenog prostora, građani će događaj moći da prate na postavljenom ekranu na Tašmajdanu, kao i u direktnom prenosu na Radio-televiziji Srbije, televizijama N1 i Nova S.

Učenik OŠ „Vladislav Ribnikar“ K.K. (13) je 3. maja prošle godine hicima iz pištolja ubio devetoro đaka i radnika obezbeđenja i ranio petoro učenika i nastavnicu.

Dan kasnije, tada 21-godišnji Uroš Blažić ubio je iz automatskog oružja devet osoba u selima Dubona i Malo Orašje u blizini Mladenovca.