FERKA, kampanja za fer izbore Građanskih inicijativa, pokrenula je inicijativu za odlučivanje o povredi Ustava od strane predsednika. Pravni tim FERKA sastavio je tekst koji bi trebalo da potpisom podrži trećina narodnih poslanika, i koji bi onda mogao da se kao inicijativa preda Ustavnom sudu koji je na kraju jedini nadležan da se izjasni da li predsednik krši Ustav ili ne.

Maja Stojanović je, predstavljajući inicijativu, kazala da se FERKA koncentrisala na petu od sedam ključnih preporuka ODIHR-a, a koja se odnosi na funkcionersku kampanju. Ona je podsetila da je predsednik Aleksandar Vučić dominirao u kampanji za izbore održane 17. decembra, njegovo ime je bilo u svim izbornim listama koalicije okupljene oko SNS, a građanima nakraju nije bilo jasno za koga glasaju.

Vladica Ilić iz Beogradskog tima za ljudska prava i član pravnog tima FERKA objašnjava da su prilikom izrade teksta predloga inicijative krenuli od toga Ustav propisuje da predsednika Republike može da se razreši samo na inicijativu Narodne Skupštine i to glasovima dve trećine poslanika.

Profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić napominje da se može postaviti pitanje zašto ovo rade, pošto već ne živimo u vladavini prava. Ona, međutim, ističe da nikada nećemo ni živeti ako ne preduzmemo sve pravne korake koje Ustav predviđa.

Na sajtu inicijative FERKA biće dostupne informacije o tome ko od narodnih poslanika je potpisao ovaj predlog.