Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji sastao se jutros sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem i članovima Vlade Srbije sa kojima je, kako je naveo, razgovarao o otvorenim pitanjima reformske agende, predviđene Planom rasta za Zapadni Balkan.

„Imali smo detaljan razgovor o otvorenim pitanjima reformske agende, koja treba da bude finalizovana u narednim danima“, naveo je Varhelji na društvenoj mreži Iks. On je dodao da je razdvajanje gasa „najhitnije pitanje“.

„Ono ima značajne posledice na budućnost energetske bezbednosti Srbije“, poručio je Varhelji.

Varhelji je u odvojenoj objavi naveo da se jutros sastao sa Vučevićem i članovima nove Vlade Srbije.

„Ovo je ključna godina. Narednih pet godina biće oblikovano na osnovu današnjih ključnih odluka. Nema vremena za gubljenje“, naglasio je Varhelji.

Varhelji je, zajedno sa Vučevićem i nemačkom ambasadorkom u Srbiji Anke Konrad, prisustvovao potpisivanju sporazuma o bespovratnim sredstvima za drugu fazu programa „Obnovljivi izvori energije – razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji“.

Sporazum su potpisale ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.