Ministarke rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i za evropske integracije Tanja Miščević potpisale su danas sporazume o bespovratnim sredstvima za drugu fazu programa „Obnovljivi izvori energije – razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji“, vredne 32 miliona evra, od kojih su 11 miliona „grantovi“ Evropske unije i Nemačke.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je naglasila da, ako hoće da se dobije održivi energetski razvoj u Srbiji, nije važno iz kojih izvora se dobija struja, nego i toplotna energija, posebno ona iz daljinskih sistema.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević je, ukazujući na važnost projekta, konstatovala da je prva faza pokazala da je on dobar i koristan za građane i da je na terenu drastično poboljšano ekološko okruženje, i smanjena emisija štetnih gasova.

U prvoj fazi programa, započetog 2019. godine, a vrednog 27 miliona evra, učestvovale su četiri opštine – Priboj, Mali Zvornik, Novi Pazar i Majdanpek, koje su svoje sisteme daljinskog grejanja prebacile na drvnu biomasu.