Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović predvodio je ceremoniju obeležavanja Dana sećanja na vladavinu kralja Stefana Uroša Prvog Nemanjića u manastiru Sopoćani, saopštilo je resorno ministarstvo.

Kako se navodi u saopštenju, Starović je ukazao na to da je vladavina Stefana Uroša Prvog Nemanjića ključni period u razvoju srednjevekovne srpske države. On je podsetio da je dovođenjem rudara, razvojem rudarstva i metalurgije, kralj Stefan Uroš Prvi snažio državu i razvijao trgovinu.

Kako je istakao, tadašnja srednjevekovna Srbija se za vreme njegove vladavine integrisala u trgovinske tokove šireg mediteranskog basena, čime su postavljeni temelji za ekspanziju koja se desila u Milutinovo i u Dušanovo doba. Starović je naglasio da „moramo graditi snažnu i moćnu državu, kakvu je kralj kralja Stefan Uroš Prvi izgradio u svoje doba“.

Pored Starovića, vence su položili predstavnic Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i predstavnici delegacija i udruženja za negovanje tradicija i boračke organizacije, dodaje se u saopštenju.