Kikinda je sinoć bila domaćin tribine kampanje FERKA, a o predstojećim lokalnim izborima sa građanima su razgovarali narodna poslanica ZLF-a Jelena Jerinić, student FPN-a Pavle Cicvarić, sudija u penziji Savo Đurđić, izvršna direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović i novinarka Jelka Jovanović.

Maja Stojanović iz Građanskih inicijativa podsetila je da je FERKA startovala kao kampanja za fer izbore, ali da danas, kada je jasno da fer uslova nema, nastupa pod parolom “Izađi na ferku” i pozivom da se na izbore izađe. Kako je rekla, fer borbe nema, a kad znaš da se protivnik koristi prljavim sredstvima, ti onda na ferku povedeš i drugare i nadjačaš ga brojnošću. Ona je zato apelovala na pristalice različitih opozicionih struja da ne ulaze u međusobne rasprave, jer “važno je boriti se i na različite načine”.

Sudija u penziji Savo Đurđić kazao je da jesmo svedoci trenutne nedelotvornosti pravnih sredstava, ali da od instutucionalne borbe ne treba odustajati i da ne dozvolimo da borba pređe na ulicu dok ne iscrpimo sva raspoloživa sredstva, jer je rizik da će tada stradati najneviniji. Govoreći o važnosti lokalnih izbora, Đurđić je podsetio da Kikinđani nisu imali opozicione predstavnike od 2020. godine usled “pokušaja da se bojkotom ukaže da nemamo demokratiju u Srbiji”.

Narodna poslanica Jelena Jerinić kazala je da su zloupotreba prava i nepravda svakodnevno prisutne, ne samo na izborima.  “To je kriminalna hobotnica čiji su pipci svuda – u vrtiću, na radnom mestu, svuda gde su resursi. Pipke treba da sečemo jedan po jedan i ne smemo da prepustimo nijedan deo prostora koji možemo da zauzmemo. Stalno govorimo o Aleksandru Vučiću, ali ja mislim da je nemoguće da jedna osoba sve to kontroliše. Mnogi su tu koji vrlo svesno učestvuju i zato moramo da ukazujemo na odgovornost svih onih koji u tim delovima sistema učestvuju”, rekla je Jerinić.

Komentarišući rezultate istraživanja koji pokazuju da je 25% građana mislilo da su izbori u decembru bili predsednički, a da je 60% mislilo da je Vučić kandidat, novinarka Jelka Jovanović kazala je da su “mediji danas ne samo sluge već i saučesnici u sluđivanju javnosti”. Medijska dominacija predsednika države, ocenila je ona, jeste veći problem od biračkog spiska, jer da mediji izveštavaju i ukazuju na greške u sistemu, onda ne bismo inali ovoliko sluđivanje javnosti i probleme sa biračkim spiskom.

Pavle Cicvarić je skrenuo pažnju na to da u njegovom rodnom Užicu deponija gori danima, i da umesto to bude tema na lokalnim izborima u ovom gradu, serviraju se spoljnopolitička pitanja i “velike” teme. Tako, kaže on, lokalni problemi guraju se u stranu jer je za vlast lakše da poene pokupi na drugim temama.