Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Marko Đurić sastao se danas sa američkom podsekretarkom za javnu diplomatiju i javne poslove Elizabet Alen.

Đurić je poželeo gošći dobrodošlicu u Srbiju i tom prilikom se osvrnuo na 143 godine dugu tradiciju bilateralnih odnosa. Vaša prva zvanična poseta našoj zemlji dolazi u važnom trenutku i u velikoj meri doprinosi ne samo dinamičnom i svestranom političkom dijalogu na visokom i najvišem nivou, već i jednoj novoj eri srpsko-američkih odnosa, čiji smo svedoci u poslednjoj deceniji, konstatovao je on.

Šef srpske diplomatije je, pored političkog i ekonomskog aspekta saradnje dveju država, naznačio i vojnu saradnju i saradnju u oblasti odbrane kao jedno od snažnih uporišta u našim odnosima poslednjih decenija.

Ponosni smo na partnerstvo Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja, koje je svojom raznolikošću i zajedničkom posvećenošću, kako u vojnom, tako i u civilnom segmentu, učvrstilo veze između naših oružanih snaga, vlada i institucija, i, što je najvažnije, doprinelo većoj bliskosti naših naroda, ukazao je ministar.

Đurić je, uz podsećanje na Operaciju Halijard, srpske naučnike u čuvenoj „Apolo” misiji, ali i velika imena poput Nikole Tesle i Mihajla Pupina, koji su davnih dana našeg partnerstva izgradili mostove između Srbije i SAD, izrazio uverenje da ćemo i u budućnosti nastaviti da unapređujemo bilateralne odnose u svim oblastima od obostranog interesa, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.