Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević poručio je danas, prilikom otvaranja četvrte Think-Tank konferencije Instituta za pojas i put, da je Srbija najbolji primer razvoja infrastrukture u okviru Inicijative „Pojas i put”, uz ocenu da čelično prijateljstvo Srbije i NR Kine predstavlja temelj zajednice dveju zemalja za zajedničku budućnost.

Premijer Vučević jepodsetio na poruke o čeličnom prijateljstvu dveju zemalja, koje su predsednici Aleksandar Vučić i Si Đinping poslali prilikom nedavnog susreta, kao i na to da je na Trećem forumu „Pojas i put” u Pekingu prošle godine potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini, kao najvažniji dokument koji će ubrzati razvoj srpske privrede. On je naveo da je prilikom poslednja dva susreta dvojice predsednika potpisano gotovo 50 dokumenata, među kojima i Memorandum o razumevanju i uspostavljanju koordinacionog mehanizma za praćenje i implementaciju srednjoročnog akcionog plana o zajedničkoj izgradnji Inicijative „Pojas i put”.

Ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Ming, koji je otvorio konferenciju zajedno sa premijerom Vučevićem, ocenio je tom prilikom da je nedavna poseta predsednika Sija protekla veoma uspešno i da je ona osnova za još bolje odnose dveju zemalja.

Nakon uvodnih obraćanja, premijer Vučević i ambasador Li Ming otkrili su tablu beogradskog odeljenja Centra za održivi i inovativni transport Đaotong univerziteta iz Pekinga. Otvaranju konferencije prisustvovali su i ministarka privrede Adrijana Mesarović i predstavnici brojnih kineskih kompanija koje posluju u Srbiji, poput Ziđin koper, Ziđin majning i Linglong, predstavnici Univerziteta u Novom Sadu i predstavnici Privredne komore Srbije. Organizatori konferencije su Institut za pojas i put iz Beograda i Centar za održivi i inovativni transport Univerziteta Đaotong iz Pekinga.