Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović obišla je danas radove na izgradnji vetroparka „Kostolac“, koji je prvi projekat „Elektroprivrede Srbije“ u oblasti proizvodnje električne energije iz snage vetra.

Đedović Handanović je istakla da je ovaj vetropark pravi primer kako stara rudarska odlagališta mogu da se iskoriste za projekte obnovljivih izvora energije. Ovim projektom, kao i solarnom elektranom „Petka“, koja se gradi na obližnjem starom pepelištu, stvaramo uslove za jednu novu „Elektroprivredu Srbije“, poručila je ona i dodala da će resorno ministarstvo, kao i do sada, pratiti nastavak gradnje vetroparka.

Ministarka je napomenula da je u ovoj fazi država svoj posao završila kada je reč o dozvolama i sada je na izvođaču da radove završi u predviđenom roku, uz napomenu da su završene sve saobraćajnice i pristupni putevi, a u toku su radovi na temeljima i platformama. Deo opreme je već stigao, a ostatak je na putu iz Španije, Turske i Kine. Očekujemo da montaža stubova, elisa i vetrogeneratora počne na leto, kako bismo početkom naredne godine imali novi vetropark na mreži, ukazala je Đedović Handanović. Obilasku radova na lokacijama buduće vetroelektrane Ćirikovac i Klenovnik prisustvovali su i vršilac dužnosti generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije“ Dušan Živković i gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović. Živković je naglasio da će vetropark od 20 vetrogeneratora snage 66 MW proizvoditi električnu energiju za 30.000 domaćinstava. On je naveo da je investicija vredna 144 miliona evra, od kojih 32,2 miliona izdvaja EPS, bespovratna sredstva Evropske unije iznose 30 miliona evra, dok je 80 miliona zajam KfW banke, uz grant od 1,8 miliona evra.

Ovaj projekat deo je promena proizvodnog portfolija EPS-a, odnosno deo jednog od najvažnijih razvojnih zadataka kompanije, a to je uvećanje udela obnovljivih izvora energije, ukazao je Živković. Pavlović je, govoreći o značaju izgradnje vetroparka za Kostolac i Požarevac, napomenuo da je vetroelektrana samo jedan od projekata koje realizuju Ministarstvo rudarstva i energetike i EPS u tom delu Srbije.

Neke investice su već realizovane, a više njih je u toku, poput novog bloka B3 u termoelektrani Kostolac B, precizirao je on i iskazao zahvalnost Vladi i resornom ministarstvu na izgradnji trafo-stanice Požarevac 2.