Dan žitara je održan na ovogodišnjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u organizaciji Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoz žitarica „Žita Srbije“. Na skupu se razgovaralo o bilansu najvažnijih ratarskih kultura i procenama ovogodišnjih prinosa.

Direktorka udruženja Sunčica Savović rekla je da će žetva pšenice početi ranije za oko dvadeset dana, što je poseldica vremenskih prilika, te da se očekuje prosečan rod. Podsetila je da se štedelo na deklarisanom semenu i mineralnim đubrivima. Očekuje se ukupan rod od tri miliona tona, a prosečan prinos biće 4,7-5 tona po hektaru, kazala je Savović. Ne očekuju se rekordni prinosi niti spektukularan kvalitet pšenice.

Cena kilograma pšenice prošlogodišnjeg roda je od 23 dinara. Savović veruje da su poljoprivrednici u ovom trenutku zadovoljni jer cena u poslednjih desetak dana raste, kako starog, tako i novog roda. Nije dobro što je, imajući u vidu da očekujemo dobar rod i imamo rekordne zalihe stare pšenice, trend na našem tržištu da čim cena ide nagore prestaje trgovina, u nadi da će hlebno žito biti još skuplje.

Domaće potrebe za pšenicom su između 1,5 i 1,6 miliona tona, podsetila je Savović, i istakla da u novu tržišnu godinu ulazimo sa viškovima od najmanje 1,5 miliona tona i ako makar polovina novog roda bude dostupna za završne zalihe i izvoz, to znači da ćemo imati više od 2,5 miliona tona pšenice slobodne za strana tržišta.

Izvoz više od dva miliona tona žitarica i uljarica je zadovoljavajući rekla je direktorka „Žita Srbije“ i ocenila da je Srbija od izvoznika neprerađene soje postala značajan izvoznik sojinog ulja i sojine sačme, a postali smo i značajan snabdevač Evropske unije repičinom sačmom i uljem.