Ministarka prosvete u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da je opredeljenje Ministarstva prosvete i Vlade Srbije da ponuda obrazovnih profila u srednjim stručnim školama odgovara onome što su potrebe i zahtevi tržišta.

Ministarka Đukić Dejanović je, otvarajući konferenciju „Stručno obrazovanje u Srbiji i osposobljavanje za budućnost“, rekla da se koncept planova i programa srednjeg stručnog obrazovanja zasniva na obezbeđivanju optimalnog odnosa opšteg, stručnog i praktičnog znanja u datoj disciplini.

Đukić Dejanović je podsetila i na dualni model obrazovanja, koji je još jedna specifičnost našeg srednjeg stručnog obrazovanja, i istakla da su svi programi inovativno povezali srodne discipline, da su modernizovani i uklopljeni u savremene tržišne tendencije i zasnovani na standardu kvalifikacije.

Konferenciju „Stručno obrazovanje u Srbiji i osposobljavanje za budućnost“ organizovali su Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije, Privredna komora Srbije (PKS), Austrijska agencija za obrazovanje i internacionalizaciju i Austrijska privredna komora, koje već 20 godina sarađuju u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja.

Na konferenciji je na stručnom nivou razgovarano o efektima brojnih globalnih promena i njihovom uticaju na sisteme stručnog obrazovanja, kao i o faktorima za efektivno savladavanje svih nadolazećih izazova.