Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević razgovarao je danas sa komandantom Vazduhoplovnih snaga Arapske Republike Egipat maršalom Mahmudom Fuatom Abdegavatom o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti bezbednosti, odbrane i vojno-tehničke saradnje.

Predsednik Vlade ocenio je da je Srbija opredeljena za dalji razvoj i unapređenje odnosa u vojno-tehničkoj i vojno-obrazovnoj saradnji, o čemu svedoči  i uzlazni trend odnosa Srbije i Egipta u ovim oblastima. Premijer Vučević je, podsetivši na nedavnu posetu predsednika Egipta Abdela Fataha al Sisija Srbiji, izrazio uverenje da će dve zemlje nastaviti unapređenje bilateralnih odnosa i intenziviranje političkog dijaloga.

Predsednik Vlade izrazio je duboko razočaranje zbog odluke Egipta da glasa za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. On je poručio da je Srbija opredeljena za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, što predstavlja osnovni preduslov prosperiteta Zapadnog Balkana.

Vučević je ponovio strateško opredeljenje Srbije kao vojno neutralne države, koja predstavlja pouzdanog partnera svim relevantnim akterima u domenu međunarodnih odnosa, kao i bezbednosti i odbrane. Komandant Vazduhoplovnih snaga Egipta čestitao je premijeru Vučeviću na novoj funkciji i izrazio uverenje da će tokom njegovog mandata saradnja dveju zemalja dostići viši nivo odnosa. On je uputio poziv Srbiji da učestvuje na predstojećem Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme, koji se ove godine održava u Egiptu.