Srednjoškolci završnih godina koji planiraju da studiraju, trebalo bi ovih dana da „pojačaju tempo“ kojim se pripremaju za predstojeći prijemni ispit, s obzirom na to da je do polaganja ostalo manje od mesec dana. Skoro svi beogradski fakulteti istakli su obaveštenja o terminima za prijavljivanje kandidata, potrebnim dokumentima i o datumima polaganja prijemnog ispita.

Bliže se prijemni ispiti za upis na fakultete. Pre polaganja, budući brucoši prijavljuju se u visokoškolsku ustanovu koju planiraju da upišu (a da li će je upisati, zavisi od broja osvojenih bodova). Prijava kandidata, konkretno, na fakultete Univerziteta u Beogradu počinje 19. i traje do 22. juna. Prilikom prijave na konkurs, budući brucoši podnose na uvid originalna dokumenta, fotokopije pojedinih dokumenata i prijavni list uz dokaz o uplati naknade za polaganje prijemnog ispita odnosno ispita za proveru sklonosti i sposobnosti.

Svaki fakultet zasebno definiše cenu prijave prijemnog ispita, a ove godine one se kreću od 3.000 dinara, pa do čak 13.500 dinara. Za polaganje prijemnih ispita rezervisani su termini od 24. do 28. juna 2024. godine, a svaki fakultet zasebno objavljuje satnicu. Objavljivanje rezultata prijemnih ispita mora biti najkasnije do 1. jula 2024. godine na preliminarnoj rang-listi, dok konačna rang-lista mora biti objavljena najkasnije do 8. jula 2024. godine. Upis na fakultete biće najkasnije od 8. do 12. jula 2024. godine, nakon objavljivanja konačne rang-liste Univerziteta. Upis mora biti završen 12. jula do kraja dana. Nakon upisa, 13. jula biće poznat preostali broj slobodnih mesta za drugi, a potencijalno i treći upisni rok.

Kandidati prilikom prijave na konkurs podnose na uvid originalna dokumenta, a uz prijavni list podnose fotokopije sledećih dokumenata: svedočanstvo za sve razrede prethodnog srednjoškolskog obrazovanja; diplomu o položenom završnom odnosno maturskom ispitu; diplome sa republičkog ili međunarodnog takmičenja za kandidate koji su kao učenici trećeg i četvrtog razreda srednje škole osvojili jednu od prve tri nagrade iz predmeta koji se polaže na prijemnom ispitu; dokaz o uplati naknade za polaganje prijemnog ispita odnosno ispita za proveru sklonosti i sposobnosti; rešenje o priznavanju srednjoškolskih isprava ili potvrda da je postupak započet (za međunarodnu maturu) i po potrebi i druge dokaze

Cene školarine su u odnosu na prethodnu godinu skočile na nekoliko fakulteta. Prema zvaničnim cenovnicima za 2024. godinu, ubedljivo najviše košta godina na Arhitektonskom fakultetu – 300.000, dok će brucoši koji su na samofinansiranju najbolje proći na Rudarsko-geološkom ili Fizičkom fakultetu na kojima godina studiranja košta „samo“ 66.000 dinara.

Prošle godine je najveća „trka brucoša“ bila na Fakultetu organizacionih nauka, gde je budžetskih i samofinansirajućih klupa bilo 980, a broj prijavljenih je premašio kvotu. Posle FON-a, gužva je bila na Građevinskom fakultetu, a sledeći na listi našao se i Filozofski fakultet, ali samo na smeru Psihologija – 325 prijavljenih za samo nekoliko sati, dok je mesta bilo 116. Među najpopularnijim fakultetima prošle godine našao se i Stomatološki fakultet na koji se prijavilo 275 kandidata, dok je budžetskih i samofinansirajućih mesta bilo 260.