Građane centra Beograda ne treba da čudi prisustvo zmija, jer se centar “naslanja” na reke, pa im je prirodno stanište veoma blizu, rekao je FoNetu direktor Veterine Beograd, Budimir Grubić i poručio da ljudi ne treba da se plaše ili da ubijaju zmije.

S obzirom na to da su zmije gmizavci, vodozemci koji žive u delovima pri obali i da su njihova hrana glodari, zmije u potrazi za hranom, kada se zasiti jedan deo teritorije, kreću da traže hranu negde drugde”,objasnio je Grubić u serijalu razgovora Vidokrug.

On ističe da Veterina Beograd često prima pozive građana kada u proleće počne aktivan period zmija i temperatura pređe 19 ili 20 stepeni, pa sve do oktobra kada odlaze u hibernaciju.

Grubić je poručio da građani ne treba da se plaše, da jure i ubijaju zmije, već da pozovu Veterinu Beograd i jave gde su ih videli i da li se kreću ili su sklupčane.

Gde ima zmija ima i blavora, navodi Grubić.

Bilo bi dobro sprovesti neku vrstu edukacije o tome koliko je strah od zmija opravdan, realan i moguć.

Sa druge strane, zmije su veoma korisne za čoveka, budući da se hrane glodarima koji prave mnogo štete, ukazao je Grubić i zaključio  da se na taj način sve u prirodi niveliše.