Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić izjavio je danas da se strateška opredeljenja u vezi sa razvojem sistema odbrane, zacrtana još 2012. godine, neće menjati – a to je da naša vojska bude pouzdan bedem pred svakom pretnjom slobodi i nezavisnosti Srbije.

Gašić je u intervjuu za junski broj magazina „Odbranaˮ istakao da, uporedivši stanje od pre deset godina sa današnjim, a imajući u vidu pre svega opremljenost, snagu, uopšte sposobnost Vojske Srbije da izvrši svoju ustavnu ulogu, možemo konstatovati ogroman napredak. On je naveo da je sposobnost države da ulaže u razvoj sistema odbrane direktan odraz njene ekonomske snage, koja je danas neuporedivo veća nego pre jedne decenije.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu u središtu pažnje biće pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, nastavak opremanja i modernizacije naoružanja i vojne opreme, odnosno jačanje naših sveukupnih odbrambenih kapaciteta. Najsavremeniji borbeni sistemi, tenkovi, avioni, naoružanje i oprema, sami po sebi nam ne znače ništa ukoliko nemamo dovoljan broj sposobnih, obučenih i motivisanih ljudi da njima rukuju, ukazao je ministar i dodao da će se nastaviti sa merama sveobuhvatnog poboljšanja materijalnog položaja pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, te unapređenja uslova njihovog života, rada i obuke.

Očekujem da u narednom periodu, posle detaljnih analiza, izađemo sa novim konkretnim i uravnoteženim merama u vezi sa poboljšanjem materijalnog položaja pripadnika sistema odbrane. Želja mi je da mladi koji još nisu doneli odluku o svojoj budućoj profesiji požele da postanu deo našeg stroja, preneo je Gašić.

U skladu sa tim, on je napomenuo da je od 1. juna otvoren treći ciklus prijema novih pripadnika u specijalne jedinice Vojske Srbije, a to su ovog puta 72. brigada za specijalne operacije i Odred vojne policije specijalne namene „Kobre”.