Grupa studentkinja Fakulteta političkih nauka (FPN) najavila je danas da će, povodom slučaja profesora Slaviše Orlovića i optužbi za seksualno zlostavljanje, formirati „žensku grupu“, koja će ponuditi platformu studentkinjama kako bi lakše prijavljivale slučajeve seksualnog nasilja.

Rešile smo da oformimo jednu žensku grupu, koja će se od sada baviti pritiskom na FPN, kako više nikad ne bi došlo do toga da ijedna studnetkinja mora da čeka da završi fakultet i pobegne od nasilnika pa da izađe u javnost sa svjom pričom ili da nikad ne izađe, izjavila je studentkinja Jovana Krstić na konferenciji za novinare.

Želimo da ohrabrimo studentkinje da što više prijavljuju i da više ne ćute o slučajevima seksualnog zlostavljanja, poručila je studentkinja Emilija Milenković.

Studentkinja Sandra Đorđević navela je da na fakultetu već postoji Pravilnik za sprečavanje seksualnog uzmemiravanja ali da u njemu postoje određeni nedostaci koje će se truditi da unaprede.

Na sednici Saveta FPN-a u petak glasalo se o izboru profesora Slaviše Orlovića za dekana, koji nije izabran na tu funkciju. U toku sednice, na fakultetu održan je i protest studenata koji su bili protiv izbora Orlovića za dekana FPN-a zbog navodnog seksualnog uzmemiravanja studentkinja. Prethodno je šest članova Saveta podnelo ostavke u tom telu.