Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas na svečanoj sednici Skupštine Kosova povodom 25 godina od ulaska NATO trupa na Kosovo, koji se u Prištini obeležava kao Dan oslobođenja, da se Srbija svrstava uz Rusiju, a da je za Kosovo Evropska unija politički cilj, a NATO vojna destinacija.

„Srbija se svrstava uz Rusiju, jer Rusija stoji iza stavova Srbije. Naš narod i Albanija kontinuirano jačaju veze sa SAD i evropskim zemljama. Evropska unija nam je ciljana politička porodica, a NATO naša vojna sudbina“, istakao je Kurti, prenosi portal Koha. On je dodao da Kosovo želi dobre odnose i međusobno priznanje sa susednim zemljama „bez napada i agresije“.

Predsednik Albanije Bajram Begaj upozorio je da su Srbija i njeni saveznici mobilisali diplomatske i medijske kapacitete da okaljaju pravednu borbu Albanaca i da Albanci moraju da se okupe. „U vreme kada su Srbija i njeni saveznici mobilisali diplomatske i medijske kapaciteta da ukaljaju pravednu borbu Albanaca potrebno nam je više nego ikada da budemo zajedno, u manifestaciji nacionalnog ponosa“, poručio je Begaj na sednici.

U Prištini će danas biti održan i defile Kosovskih bezbednosnih snaga i policije.