„Kolubarski kraj bio i ostao naše državotvorno nacionalno i kulturno nadahnuće, a ovo okupljanje samo je potvrda da trajemo i da ćemo trajati”, poručio je Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu, nakon posete selu Popučke kod Valjeva, gde su održani Miholjski susreti sela.

Turnirom u malom fudbalu, gastro festom, kafanskim i harambaškim igrama, kao i maskenbalom za najmlađe, obeležili su Miholjske susrete sela u mestu Popučke kod Valjeva. Manifestaciji je prisustvovao i ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Grad Valjevo je svim gostima ponudio bogat celodnevni takmičarski, kulturno-umetnički i gastronomski program, a učestvovali su stanovnici svih 78 sela valjevskog kraja.

U nastupima folklornih ansamabla, horova, pevača, kao i maksembalu posebno su uživali najmlađi. Njihove starije komšije takmičile su se u takozvanim kafanskim igrama, a nedaleko odatle igrao se turnir u malom fudbalu. Posebnu pažnju kao i prethodne godine izazvalo je odmeravanje snaga za izbor seoskog harambaše. Da bi poneo takvu titulu, pobednik je morao da bude najbolji u hajdučkim veštinama – bacanju kamena s ramena, skoku u dalj, nadvlačenju klipka, obaranju ruku i nadvlačenju konopca.

Valjevo je samo jedna od 113 jedinica lokalne samouprave koje će ovog leta ponuditi zanimljiv program slučajnim i namernim prolaznicima. Ove godine, Popučke su zajedno sa kruševačkim Globoderom prva sela domaćini ovogodišnjih manifestacija.

A četvrti Miholjski, sudeći po programima koje su osmislili seljani, mogli bi da budu odlična turistička ponuda od Subotice do Crne Trave i Vlasotinca, od Loznice do Negotina, Priboja i Dimitrovgrada, osim što su rekordni po broju učesnika i posetilaca. Čak 1.775 sela iz 113 opština učestvovaće u njima, a očekuje se gotovo 250.000 učesnika i posetilaca. Trajaće sve do 1. novembra, a već narednog vikenda svoje programe održaće u svojim selima opštine Vlasotince, Ada, Babušnica, Vršac i Doljevac, a poslednje nedelje juna i Boljevac.