Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić zatražila je danas od Agencije za sprečavanje korupcije da se obrati Vladi Grčke i traži spisak javnih funkcionera koji su od 2012. do danas kupili kuće i luksuzne apartmane na teritoriji Atine.

Marinika Tepić je to zatražila uz obrazloženje da se „imovina državnih funkcionera iz režimskih partija više ‘vidi’ na društvenim mrežama nego u Registru imovine i prihoda javnih funkcionera, za koji je odgovorna Agencija za sprečavanje korupcije“, saopštila je SSP.

Šefica poslaničke grupe SSP traži da Agencija pošalje zahtev Vladi Grčke i gradskim vlastima Atine, katastrima i nadležnim organima da joj dostave spisak javnih funckcionera – izabranih, imenovanih i postavljenih lica, kao i sa njima povezanih lica, koja su od 2012. do danas kupila kuće i luksuzne apartmane na teritoriji Atine, a posebno ekskluzivnog naselja Vouliagmeni.  Prema njenim rečima, to je izuzetno važno imajući u vidu da te nekretnine nisu prijavljene Agenciji za sprečavanje korupcije države Srbije, iako je to zakonska obaveza.

„Zanimljivo je i to da se u Grčkoj kupovinom nekretnine u vrednosti od 250-500.000 evra, zavisno od lokacije nekretnine, dobija ‘zlatna viza’ koja omogućava trajni boravak u Grčkoj!“, navela je Marinika Tepić. Ona je izrazila očekivanje da će Agencija za sprečavanje korupcije odgovoriti u roku od 15 dana, u skladu sa Poslovnikom Skupštine Srbije koji je dužna da poštuje, kao i da će prikupljene informacije, odnosno vanredni izveštaj, što pre dostaviti poslanicima i parlamentu, kojem je odgovorna u skladu sa zakonom.