Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je danas javni poziv za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja za jedinice lokalne samouprave i gradske opštine koji će biti otvoren do 8. jula, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović istakla je da je za tu namenu izdvojeno 800 miliona dinara, dvostruko više nego prošle godine, čime će biti unapređen boravak u objektima za đake i nastavnike, pacijente i lekare, sportiste, kulturne radnike i zaposlene u administraciji.  Time se, prema njenim rečima, smanjuje potrošnja energije od 20 do 50 odsto, smanjuju  finansijski troškovi u zimskom i letnjem periodu i štiti se životna sredina.

Đedović Handanović je podsetila da je na prošlogodišnjem javnom pozivu učestvovala 21 lokalna samouprava i da se nada da će ove godine taj broj biti povećan. „Na prošlogodišnjem javnom pozivu Ministarstvo i lokalne samouprave uložile su više od 665 miliona dinara za energetsku sanaciju osnovnih i srednjih škola, upravnih zgrada, vrtića, domova kulture, domova zdravlja, sportskih objekata, postrojenja za preradu vode i javnog osvetljenja u 21 lokalnoj samoupravi“, podsetila je Đedović Handanović. Ona je dodala da je u prethodnom periodu država izdvojila sredstva za energetsku sanaciju 165 objekata od javnog značaja u kojima su smanjene emisije ugljen-dioksida za oko 15.000 tona godišnje, u koje je uloženo oko 3,6 milijardi dinara.

Đedović Handanović je naglasila da je energetska efikasnost novi izvor energije i da država nikada ranije nije ovoliko ulagala u energetsku sanaciju javnih objekata, domaćinstava i stambenih zgrada.