Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije saopštilo je da je u osnovnim školama danas završen prvi dan završnog ispita, kada su učenici osmog razreda, kao i polaznici funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, rešavali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Polaganju ovog testa pristupilo je 99,64 odsto učenika, odnosno 64.439 od ukupno 64.674 prijavljenih.

Prvi dan završnog ispita protekao je u redu i Ministarstvo do sada nije dobilo povratne informacije koje bi ukazivale na odstupanja od procedura. Registrovan je jedan pokušaj nepravilnosti u Ribariću, a koji je odmah osujećen i regularnost ispita se ne dovodi u pitanje. Protiv lica koje je pokušalo da postupi suprotno zakonu biće preduzete odgovarajuće mere i postupci.

Učenici će sutra, od 9 do 11 časova, polagati test iz matematike, dok će u četvrtak, 20. juna, imati test iz jednog od pet ponuđenih predmeta po izboru. Kada je reč o odraslima, oni su sve testove polagali danas.

Ministarstvo podseća na to da je potrebno da učenici dođu sat vremena pre početka ispita i da ponesu đačku knjižicu, obrazac sa identifikacionim nalepnicama (obrazac 41, ukoliko se nalazi kod učenika posle probnog završnog ispita) i pribor za rad. Na test iz matematike učenici treba da ponesu hemijsku olovku koja piše plavom bojom (ne olovku piši-briši), grafitnu olovku, gumicu, lenjir, trougao i šestar. Preporuka je da pre ispita učenici obavezno doručkuju, a na ispit je poželjno da ponesu flašicu sa vodom. Učenici imaju na raspolaganju 120 minuta da urade zadatke i ne mogu u prvih 45 minuta napustiti prostoriju u kojoj polažu test, kao i poslednjih 15 minuta predviđenih za rad.