Sporazum o slobodnoj trgovini (SST) između Srbije i Kine stupa na snagu 1. jula i staviće naše kompanije u mnogo bolji položaj u odnosu na kompanije iz Evrope i okruženja, jer im omogućava povlašćeni pristup tržištu sa više od 1,4 milijarde stanovnika, izjavio je danas ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović.

Ministar trgovine Tomislav Momirović pozvao je danas privrednike iz Srbije da istraže mogućnosti Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom, koji stupa na snagu 1. jula i da iskoriste sve pogodnosti koje pruža za povećanje konkurentnosti, širenje poslovanja i povećanje izvoza.“Potpisali smo sporazum sa državom koja ima najveće tržište na svetu. Otvorili smo naše tržište od 6,5 miliona stanovnika, a domaće kompanije su dobile šansu da se takmiče na tržištu od 1,4 milijarde stanovnika. To je više od šanse, možda najveća šansa za naša preduzeća u poslednjih 25 godina“, kazao je on privrednicima u Privrednoj komori Srbije (PKS) na prvom predstavljanju sporazuma, a tom prilikom je rečeno i da se naredna predstavljanja planiraju širom zemlje.

Momirović je podsetio da će prvog dana stupanja sporazuma na snagu, 60 odsto robe, što je, kako je naveo, oko 10.000 proizvoda, biti oslobođeno carina, u narednih pet do 10 godina još 30 odsto robe, dok će 10 odsto najosetljivijih proizvoda, pre svega poljoprivrednih, biti i dalje zaštićeni. Dodao je i da će roba koja će biti oslobođena carina za pet godina do tada godišnje imati umanjenu carinu za po 20 odsto, dok će roba koja će biti bez carina za 10 godina, do tada godišnje imati smanenje carina od po 10 procenata. „Pre svega nam je cilj da na kineskom tržištu domaće kompanije plasiraju i brendiraju svoje proizvode, ali Sporazum znači i da će ljudi koji uvoze iz Kine imati povoljniji uvoz. Država se svesno lišila prihoda od carina u jednom segmentu da bi privreda mogla da uvozi po povoljnijim uslovima“, rekao je ministar.

Momirović je ja kazao da na sajtu Ministarstva trgovine svi zainteresovani mogu da vide detalje Sporazuma, kao i status više od 20.000 artikala koji su obuhvaćenih ovim ugovorom.

Podsetio da je pre sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom Srbija zaključila nekoliko sličnih sporazuma kao što su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, CEFTA sporazum, Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, Sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom, kao i preferencijalni sporazumi sa Japanom i SAD. Momirović je najavio i da se radi na skorom potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije sa Egiptom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.