Na trinestom međunarodnom festivalu duvačkih orkestara je simbolično učestvovalo 13 orkestara iz Mađarske, Rumunije i Srbije u pet različitih kategorija po propozicijama WASBE- a (Svetske asocijacije duvačkih simfonijskih orkestara). Na takmičenju su Zrenjaninci briljirali i osvojili prve nagrade.

Proteklog vikenda u Zrenjaninu je održan 13. po redu Međunarodni festival duvačkih orkestara i 11. Regionana konferencija WASBE za Srednju i Istočnu Evropu „BEGEJ FEST 2024”. Organizatori su Svetska Asocijacija za Duvačke Simfonijske Orkestre i Ansamble – WASBE i Gradski Duvački Orkestar Zrenjanin, uz podršku Kulturnog centra Zrenjanina i pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Grada Zrenjanina.

Takmičili su se vrhunski orkestri iz zemlje i okruženja u pet kategorija: dečijoj, omladinskoj, kategoriji odraslih, profesionalnoj kategoriji i otvorenoj odnosno etno kategoriji.

Na takmičenju su Zrenjaninci briljirali. Duvački orkestar Muzičke škole „Josif Marinković“ sa dirigentom Branislavom Gagićem osvojio je Prvu nagradu i GRAND PRIX sa osvojenih 95 bodova u otvorenoj kategoriji, što je bilo najviše u toj kategoriji. BID BEND vokalni solisti: Ana Aleksić Šajrer, K. G. Lisdian Abreu de la Rosa (Kuba) su osvojili Prvu nagradu i GRAND PRIX sa osvojenih 96 bodova u profesionalnoj kategoriji.

Osnovni cilj takmičenja je da podstakne novu generaciju svirača duvačkih instrumenata i da im skrene pažnju na lepotu i ljubav prema duvačkoj muzici. Suštinski uslov opstanka, razvoja i izgradnje duvačkog i orkestarskog pokreta je obrazovanje, podsticaj i podrška narednim generacijama, poručili su organizatori Begej festa.