Saobraćajna policija je u prva četiri dana kontrole vozača električnih trotineta otkrila ukupno 87 prekršaja, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako se navodi u saopštenju, 34 vozača nije nosilo zaštitnu biciklističku kacigu, dok 30 nije imalo identifikacionu nalepnicu na električnom trotinetu.  Takođe, 18 vozača nije nosilo reflektujući prsluk na putu, dvoje je prevozilo druga lica navedenim vozilom, dok se dvoje vozača kretalo putem, iako je bila dostupna biciklistička staza. Prekršajna prijava podneta je i protiv vozača koji je električnim trotinetom upravljao sa 0,66 promila alkohola u organizmu.

Kako dodaju iz MUP, najveći broj prekršaja je učinjen na teritoriji Policijske uprave za grad Beograd (23), zatim u Jagodini (10), u Valjevu osam, u Subotici i Šapcu po šest, dok je u Novom Sadu, Požarevcu i Smederevu zabeleženo po pet prekršaja. Po četiri vozača učinili su prekršaje na teritoriji Policijske uprave u Kikindi i Novom Pazaru, po tri prekršaja zabeležena su na teritoriji PU Vranje i Sremska Mitrovica, po dva u Kragujevcu i Pirotu, a jedan na teritoriji Policijske uprave u Kruševcu.

IZ MUP podsećaju da u saobraćaju mogu učestvovati isključivo električni trotineti koji imaju postavljenu identifikacionu nalepnicu, a vozači tih vozila moraju da nose na glavi zakopčanu zaštitnu biciklističku kacigu.

Saobraćajna policija apelovala je i na roditelje da ne omogućavaju deci mlađoj od 14 godina da upravljaju lakim električnim vozilom.