Na panelu u organizaciji Helsinškog odbora u Srbiji o odnosima Prištine i Beograda, Suroi je podsetio da je predlagao i ostao u manjini da se formira Fond za dmeokratizaciju severa, koji bi omogućio slobodu izražavanja, autentičnu političku scenu i bezbednost.

Suroi je naveo i da je slučaj Banjska bio indikator načina na koji se posmatra Srbija, kao izvor novih konflikata, posebno posle dana žalosti za ljude koji su poginuli, a bili su deo te paravojne formacije.

Nekadašnji predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak počeo je izlaganje rečenicama „Srbi nisu genocidan narod“, „Kosovo je Srbija“ i „Beograd se brani u Kninu“, kako bi ilustrovao kako su nacionalni identiteti podložni dnevno-političkim manipulacijama.

Upitan o održavanju festivala „Mirdita, dobar dan“, predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić je podsetio na izjavu nekadašnjeg direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina da oni ne bi ušli u Srbiju da je on još na toj funkciji.

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je da je dobro da se završila misija Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka, koji ništa nisu postigli, a Srbiji su ostavili vladu koja produbljuje konflikte unutar srpske zajednice.