Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je snabdevanje strujom u Srbiji, ali i u regionu stabilno i bez problema, ali je apelovala na zaposlene u elektroenergetskom sektoru da budu u predostrožnosti i nadgledaju situaciju.

Ona je za RTS rekla povodom jučerašnjeg kolapsa energetskog sistema u regionu da ta situacija nije jednostavna i da je to jedan od najvećih prekida u poslednjih 20 godina posle onoga koji se desio u Italiji, a koji je zahvatio deo Švajcarske u evropskom prenosnom sistemu, jer su svi sistemi u regionu povezani.

Đedović Handanovićeva je dodala i da su svi u elektroenergetskom sistemu bili u pripravnosti otkako je u sredu u region došao afrički toplotni talas. Ona je navela da će Srbija ove godine imati i nova postrojenja na mreži, ali i dodatna u prvoj polovini naredne godine.

„Prenosni sistem smo jačali u prethodnim godinama što se videlo, ali mi smo svi uvezani i bitno je da jačamo naše interkonekcije, a imamo ih osam“, rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, zahvaljujući povezanosti sa našim sistemom, sever Crne Gore je juče ostao u radu, kao i TE Pljevlja, ali i su i interkonekcije sa Bosnom i Hercegovinom i sa Hrvatskom potpuno bile u funkciji.