Inicijativa Proglas saopštila je danas da se protivi realizaciji projekta „Jadar“, sve dok se u Srbiji ne uspostave uslovi „za pravi društveni dijalog na tu važnu društvenu temu“.

 

„Povodom ozbiljnih javnih kontroverzi o projektu rudnika Jadar, Proglas izjavljuje da je jedan od važnih preduslova za uspešno sprovođenje velikih rudarskih projekata postojanje poverenja u državne institucije zadužene za normiranje standarda ekološke bezbednosti, kontrolu njihove ispunjenosti i procenu ekonomske koristi“, stoji u saopštenju. Dodaje se da bi dalji nastavak realizacije projekta rudnika Jadar pod sadašnjim okolnostima vodio produbljivanju podela u društvu i ozbiljnoj političkoj i društvenoj krizi.

Proglas navodi da netransparentan projekat, praćen otvorenim lobiranjem s različitih domaćih i međunarodnih adresa, kao i apsolutnim protivljenjem stanovištva iz oblasti Jadra, podstiče strahove i nepoverenje. „Pošto eksploatacija i prerada litijuma s trenutnim stanjem tehnologije može da ima ozbiljne ekološke posledice, Proglas smatra da je neophodna detaljna stručna rasprava koja bi bila predstavljena javnosti na potpun i nepristrasan način u okolnostima demokratskog društva i slobodnih medija“, ocenjuje se u saopštenju.