Savet Evropske unije produžio je mandat specijalnom predstavniku EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslavu Lajčaku do januara 2025. godine, preneo je danas Radio Slobodna Evropa i naveo da je odluka doneta na sastanku ambasadora država članica EU 4. jula.

Lajčaku je mandat produžen po zahtevu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đosepa Borelja.

Nekoliko meseci ranije bilo je potvrđeno da će Lajčak od 1. septembra preuzeti dužnost ambasadora EU u Švajcarskoj, neposredno po isteku njegovog mandata kao specijalnog predstavnika za dijalog.

Odlukom o produženju mandata EU nastoji da obezbedi da u ovoj poziciji nema vakuuma dok se ne pronađe njegov naslednik. O Lajčkovom nasledniku odlučuje Boreljov naslednik, a za tu poziciju predložena je premijerka Estonije Kaja Kalas. „Kalas će u najboljem slučaju moći da počne da radi kao Boreljov naslednik od 1. novembra. Tada će joj biti potrebno najmanje nekoliko nedelja da odluči koga želi da imenuje za specijalnog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije. Stoga je EU odlučila da produži Lajčakov mandat za još pet meseci u nadi da će do tada biti imenovan njegov naslednik“, rekao je evropski diplomata za RSE.