Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije danas je posle služenja liturgije u Bratuncu za pomen stradalih Srba u Podrinju tokom proteklog rata izjavio da se srpski narod ni milom ni silom ne može odreći Hrista i svoje pravoslavne vere.

„Sve što smo dobili i imamo to je dar Božiji. Taj pečat i tu osobinu i naš narod kao i crkva otkad zna za sebe nosi i živi tom suštinom i tim otkucajima. Otkada brojimo svoju istoriju koju znamo danas, od Svetoga Save. Pravoslavna vera nas je oblikovala, uobličila onakve kakvi smo danas, kakvim nas zna čitav svet“, rekao je Porfirije, preneo je RTRS. On je naveo da su Srbi kao narod dobrovoljno poneli pečat Hristov, krst njegov. „Dobrovoljno smo pošli, uzeli krst i krenuli za njim. Zato smo jedno braćo i sestre, gde god da se nalazimo“.

Liturgiji u sklopu obeležavanja 32. godišnjice stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču prisustvali su predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijeri RS i Srbije, Radovan Višković i Miloš Vučević, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, kao i veliki broj građana Podrinja, ali i iz Srbije, koji su organizovano doputovali u Bratunac. Posle liturgije počela je litija od hrama Uspenja Presvete Bogorodice do groblja u Bratuncu, gde će u 12 časova kod centralnog spomen-krsta patrijarh služiti parastos za 3.267 ubijenih Srba iz srednjeg Podrinja i Birča.