Advokat Udruženja novinara Srbije (UNS) Gordana Konstantinović kaže za sajt UNS-a da u integralnoj verziji izjave Srđana Škora o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici u emisiji emitovanoj 25. juna na KTV televiziji ne postoji nijedan element bića krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti, niti bilo kog drugog krivičnog dela.

„Samo ugrožavanje sigurnosti kvalifikovano je tako da ono što je Škoro rekao uopšte ne može da se podvede pod to krivično delo“, dodala je ona.

Konstantinović ističe da treba uzeti u obzir da mnogi mediji nisu verodostojno preneli ono što je Škoro rekao, gostujući u emisiji „Bez pardona“ na KTV televiziji.

„Ako tužilaštvo bude radilo svoj posao kako treba, kada pogleda ono što je Škoro zaista rekao, a ne ono što je izvučeno iz konteksta, videće da tu zaista nema elemenata krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti“, dodala je ona.

Inače, Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu da formira predmet i ispita da li u navodima Škora ima elemenata krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti, izvršenog na štetu predsednika Republike Aleksandra Vučića i njegove porodice.

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić najoštrije je osudio Škorovu izjavu i rekao da je emitovanjem apsolutno neprimerenih i neprihvatljivih stavova Srđana Škora u programu KTV grubo narušen javni interes u oblasti javnog informisanja utvrđen Zakonom o javnom informisanju i medijima (ZJIM). Ovu izjavu Ristića kolegijum KTV ocenio je kao pritisak na njihovu uređivačku politiku.

Ristić, kako kaže Konstantinović, treba da deluje u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima (ZJIM), ali i da se uzdrži od izjava datih u dnevno-političke svrhe.

„Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, ima ovlašćenja koja treba da koristi uvek, i prema svim medijima u istim i sličnim situacijama jednako“, kaže Konstantinović.