Održana 1. sednica Odbora za obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

0
88

U Novom Sadu danas je održana 1. sednica Odbora za obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, kojom je predsedavao predsednik Pokrajinske vlade i predsednik Odbora Igor Mirović.

Odbor je usvojio program kojim će tokom 2018. godine biti obeležen ovaj značajan jubilej. Predsednik Odbora za obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja Igor Mirović rekao je da u našoj nacionalnoj istoriji postoje događaji i datumi koji su bili prelomni, a o kojima se u javnosti danas malo zna. Jedan od takvih datuma je svakako i 25. novembar 1918. godine, kada je, nakon veličanstvenih pobeda srpske vojske u Velikom ratu, narod iz krajeva Vojvodine na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu, doneo odluku o prisajedinjenu Kraljevini Srbiji i na taj način ostvario viševekovni san o ujedinjenju. „Zato je potrebno ovaj jubilej dostojno obeležiti, osvetliti iz svih uglova, a njegov značaj približiti novim generacijama. To je naš dug svim onim ljudima koji su se borili za nacionalne, slobodarske i prosvetiteljske ciljeve, a ujedno i obaveza prema budućim generacijama. Samo tako ćemo ispuniti zavet slavnih predaka i pokazati da smo ih dostojni“, rekao je Mirović.

Program obeležavanja veka od ove presudne odluke realizovaće se tokom cele 2018. godine i biće segmentiran. Prvi deo će obuhvatiti više aktivnosti do maja, sa fokusom na Majsku skupštinu iz 1848. godine u Sremskim Karlovcima, na kojoj su Srbi u Ugarskoj postavili svoje političke zahteve o autonomiji, dok će se u drugom delu održavati manifestacije koje će biti završene 25. novembra, kada su ti ciljevi i bili ostvareni odlukom o prisajedinjenju.

Svečani deo obuhvatiće održavanje akademija u Beogradu i Novom Sadu povodom Dana prisajedinjenja, kao i svečanih sednica Pokrajinske vlade i Skupštine AP Vojvodine.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, rekao je da su vekovi velikog pregnuća znanih i neznanih ljudi dali svoj krunski rezultat upravo 1918. godine. To je događaj izuzetnog značaja u viševekovnoj borbi vojvođanskih Srba za svoja prava.

Na predlog člana Odbora episkopa bačkog dr Irineja, u program obeležavanja uključiće se i Srpska pravoslavna crkva, posebno kad se u vidu, u tim istorijskim procesima, ima uloga Karlovačke mitropolije, kao posebne srpsko- pravoslavne oblasti u okviru Habzburške monarhije.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here