Izjava državnog sekretara ministarstva spoljnih poslova Srbije, Veljka Odalovića povodom komisije za podelu imovine SFRJ

0
129

Mešoviti komitet za sukcesiju, koji čine predstavnici Srbije, Makedonije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, održao je nedavno sastanak u Beogradu. Tim povodom državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović izjavio je ‚‚da veruje da će ove godine biti rešen najveći broj problema.‚‚  Bivša Jugoslavija u inostranstvu je imala 123 objekta, a njene naslednice do sada su se dogovorile o podeli 72 objekta dok se za 51 objekat još traži rešenje. Odluke koje su pred Mešovitim komitetom, kako je rekao Odalović ‚‚nisu lake, i predstavnici država bi do kraja marta, kako je najavljeno,  trebalo da dobiju podršku svojih vlada za rešavanje otvorenih pitanja.‚‚ Da li će Komitet konačno uspeti da reši sporna pitanja i da li će na ovo poglavlje iz istorije odnosa bivših članica SFRJ biti stavljena tačka? O ovoj temi nešto više je rekao Veljko Odalović.

U raspodeli imovine bivše SFRJ Srbiji je pripala kvota od 39,5 odsto celokupne imovine, a vrednost te imovine je pre 26 godina procenjena na 110 miliona dolara ali ovaj iznos sada nije isti kao i u vreme procene.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here